Bevorder je het taalleerproces met complimenten of kritiek?
Wil je je collega écht helpen bij het leren van een nieuwe taal? Geef dan complimenten in plaats van kritiek. Door de focus te leggen op het positieve – zelfs als er nog fouten worden gemaakt – creëer je een veilige omgeving waarin je collega durft te oefenen.
Creëer een veilige leeromgeving
Een taalleerder die zich onzeker voelt, zal minder durven spreken. Een collega die bang is om beoordeeld te worden, blokkeert en mist waardevolle oefenkansen. Dus hoe kan jij helpen? Door een omgeving te creëren waarin fouten maken oké is en vooruitgang wordt aangemoedigd.
"Creëer een comfortzone, zodat je collega uit zijn of haar 'taalcomfortzone' durf te stappen."
Vergelijk deze twee reacties:
"Goed dat je Nederlands probeert te spreken, maar je maakt nog te veel fouten."
- Dit ontmoedigt en zet een rem op het leerproces.
"Fijn dat je Nederlands spreekt! Ik merk dat je steeds meer durft."
- Dit vergroot het zelfvertrouwen en stimuleert verder oefenen.
Wil je tijdens een drukke meeting toch efficiënt blijven? Stel dan vriendelijk voor om kort over te schakelen naar het Engels en daarna terug naar het Nederlands. Zo help je je collega zonder het leerproces te onderbreken.
Kritiek of feedback?
Kritiek kan ontmoedigend werken, terwijl gerichte feedback juist helpt. Het verschil zit in de manier waarop je je boodschap brengt.
Kritiek: "Je maakt veel fouten." (Dit is algemeen, negatief en helpt niet.)
Feedback: "Als je een woord niet weet, zeg het gerust in het Engels. Ik help je met de vertaling." (Dit is constructief en motiverend.)
Hoor je dat je collega een fout maakt die de communicatie bemoeilijkt? Help dan op een vriendelijke manier door de juiste formulering aan te reiken.
Door je collega’s regelmatig te complimenteren op hun taalgebruik:
- Vergroot je hun zelfvertrouwen
- Houd je hun motivatie hoog
- Verminder je de angst om fouten te maken
- Stimuleer je correct en natuurlijk taalgebruik:
wanneer iemand positieve feedback krijgt bij het gebruik van bepaalde woorden of zinnen, is de kans groter dat hij/zij die blijft gebruiken en zo de taal sneller verankert.
Dus… aan wie ga jij vandaag een taalcompliment geven?
Je eigen moedertaal herontdekken
Wat gebeurt er als je je eigen taal bekijkt door de ogen van iemand die ze nog moet leren? Voor mij betekende dat een herontdekking van het Nederlands en van wat taal zo bijzonder maakt.
Lees meerVerander de taal van je GSM en leer moeiteloos bij!
Je gebruikt je gsm dagelijks – waarom zou je er geen taalhulp van maken? Lees hier waarom dit interessant is voor jou als taalleerder!
Lees meerInform, talk, evaluate, learn
Hoe ga je op het werk een gesprek aan in een vreemde taal? Pas deze strategie eens toe: inform - talk - evaluate - learn.
Lees meer