Inform, talk, evaluate, learn
Hoe ga je op het werk een gesprek aan in een vreemde taal? Pas deze strategie eens toe: inform - talk - evaluate - learn.
Dit zijn de 4 stappen die je telkens opnieuw kan doorlopen wanneer je een vreemde taal spreekt.
1. INFORM
Voel je je wat onzeker om een vreemde taal te spreken op je werk? Deel je gesprekspartner(s) dan kort mee dat je de taal aan het leren bent en je best zal doen om alles duidelijk uit te leggen.
Door te informeren is dat eerste 'stresske' al uit de weg.
Tip: het kan zijn dat je gesprekspartner hierna voorstelt om op een andere taal over te schakelen - om je te helpen. Bedank hem/haar dan vriendelijk, maar ga verder in de vreemde taal die jij wil oefenen.
2. TALK
Ga geen enkele spreekkans uit de weg, ook als je nog een beginner bent. Je zal zeker taalfouten maken, maar dat is niet erg. Enkel zo leer je bij. Het is spannend, maar leuk tegelijkertijd!
Als je een vreemde taal spreekt op het werk is het belangrijk zoveel mogelijk te focussen op de communicatie: hoe breng je jouw boodschap duidelijk over?
Gebruik klare taal en geen al te moeilijke woorden of structuren, tenzij je hier al geoefend in bent.
3. EVALUATE
Neem direct na het gesprek 3 minuten tijd om te evalueren: hoe ging het gesprek volgens jou? Op welke woorden kon je niet komen? Waar haperde het gesprek?
4. LEARN
De nieuwe woorden kan je in een agendapunt schrijven om ze zonder moeite regelmatig te herhalen. Lees hier meer over deze leertip!
Door fouten te maken en hiermee aan de slag te gaan, leer je heel veel bij. Your best teacher is your last mistake.
Zo wordt je taalniveau bij elk gesprek net een tikkeltje beter!
Je eigen moedertaal herontdekken
Wat gebeurt er als je je eigen taal bekijkt door de ogen van iemand die ze nog moet leren? Voor mij betekende dat een herontdekking van het Nederlands en van wat taal zo bijzonder maakt.
Lees meerBevorder je het taalleerproces met complimenten of kritiek?
Wil je je collega écht helpen bij het leren van een nieuwe taal? Geef dan complimenten in plaats van kritiek. Door de focus te leggen op het positieve – zelfs als er nog fouten worden gemaakt – creëer je een veilige omgeving waarin je collega durft te oefenen.
Lees meerVerander de taal van je GSM en leer moeiteloos bij!
Je gebruikt je gsm dagelijks – waarom zou je er geen taalhulp van maken? Lees hier waarom dit interessant is voor jou als taalleerder!
Lees meer