Heb je als taaltrainer Frans soms nog stress om Frans te spreken?

26 september 2023

Een klant vroeg me pas: voel je je nu altijd op je gemak als je Frans spreekt? Je geeft elke dag Franse taaltraining en je woont in Brussel, voel je nu soms nog taalstress?

Een klant vroeg me pas: "voel je je nu altijd op je gemak als je Frans spreekt? Je geeft elke dag Franse taaltraining en je woont in Brussel, voel je nu soms nog taalstress?"

Het antwoord luidt: "absoluut heb ik soms nog stress om Frans te spreken!" En dat is oké.

Even dit:

Taalkennis is enorm belangrijk. Het zorgt ervoor dat je je sterk kan uitdrukken in verschillende contexten.

Taalvertrouwen is net zo belangrijk. Je kan veel kennis hebben in het Frans, maar dit niet in de praktijk durven omzetten, omdat je bang bent om fouten te maken of belachelijk over te komen.

Wanneer ik iemand met een eerder laag taalniveau vol zelfvertrouwen hoor communiceren, kan ik niet anders dan deze persoon bewonderen. Waarom ook niet? Wat is het belangrijkste: zeker geen fouten maken of vlotte communicatie? (hou naast zelfvertrouwen wel altijd een open blik om bij te leren...)

Voor mij persoonlijk is taalstress vooral gelinkt aan de persoon met wie ik spreek, eerder dan aan de context. Als ik me op mijn gemak voel bij iemand, vloeien de woorden en spontaner uit, dan wanneer ik met iemand spreek van wie ik DENK dat die mij beoordeelt. Ik voel dit in elke taal die ik spreek, inclusief in mijn moedertaal. 

Wanneer ik in de keuken mijn Franstalige huisgenoot A. tegenkom, loopt de communicatie altijd heel vlot. Wanneer mijn Franstalige huisgenoot C. in de keuken staat, kan ik me na een mini-gesprek over het weekend of de plannen van de week soms voor de kop slaan. “Sofie, ge kunt 20 keer beter Frans spreken dan ge net hebt gedaan…”

A. en ik hebben een goede band: hij heeft geduld en toont interesse in mijn leven. C. en ik hebben geen band: we leven ook samen in de co-housing, maar er is niet echt een klik. Dit zorgt er voor mij voor dat mijn taalstressniveau omhoog gaat.

Ik werk hieraan. Door te proberen meer bij mezelf te blijven en niet in te vullen wat de ander zou kunnen denken.

Maar waarom deel ik dit mee? Want als taaltrainer is het niet erg slim om je eigen taalonzekerheden op het internet te gooien...

Om je te laten inzien dat je niet alleen bent. Dat taalstress bij lage en hoge taalniveaus voorkomt. Het vermindert wel aanzienlijk. Niet enkel door meer taalkennis te krijgen, maar ook door te beseffen dat fouten maken niet het einde van de wereld is. 

Een taal bestaat om te communiceren, niet om elkaar op af te rekenen.

Je eigen moedertaal herontdekken

Wat gebeurt er als je je eigen taal bekijkt door de ogen van iemand die ze nog moet leren? Voor mij betekende dat een herontdekking van het Nederlands en van wat taal zo bijzonder maakt.

Lees meer

Bevorder je het taalleerproces met complimenten of kritiek?

Wil je je collega écht helpen bij het leren van een nieuwe taal? Geef dan complimenten in plaats van kritiek. Door de focus te leggen op het positieve – zelfs als er nog fouten worden gemaakt – creëer je een veilige omgeving waarin je collega durft te oefenen.

Lees meer

Verander de taal van je GSM en leer moeiteloos bij!

Je gebruikt je gsm dagelijks – waarom zou je er geen taalhulp van maken? Lees hier waarom dit interessant is voor jou als taalleerder!

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x