26 september 2023

Heb je als taaltrainer Frans soms nog stress om Frans te spreken?

Een klant vroeg me pas: "voel je je nu altijd op je gemak als je Frans spreekt? Je geeft elke dag Franse taaltraining en je woont in Brussel, voel je nu soms nog taalstress?"

Het antwoord luidt: "absoluut heb ik soms nog stress om Frans te spreken!" En dat is oké.

Even dit:

Taalkennis is enorm belangrijk. Het zorgt ervoor dat je je sterk kan uitdrukken in verschillende contexten.

Taalvertrouwen is net zo belangrijk. Je kan veel kennis hebben in het Frans, maar dit niet in de praktijk durven omzetten, omdat je bang bent om fouten te maken of belachelijk over te komen.

Wanneer ik iemand met een eerder laag taalniveau vol zelfvertrouwen hoor communiceren, kan ik niet anders dan deze persoon bewonderen. Waarom ook niet? Wat is het belangrijkste: zeker geen fouten maken of vlotte communicatie? (hou naast zelfvertrouwen wel altijd een open blik om bij te leren...)

Voor mij persoonlijk is taalstress vooral gelinkt aan de persoon met wie ik spreek, eerder dan aan de context. Als ik me op mijn gemak voel bij iemand, vloeien de woorden en spontaner uit, dan wanneer ik met iemand spreek van wie ik DENK dat die mij beoordeelt. Ik voel dit in elke taal die ik spreek, inclusief in mijn moedertaal. 

Wanneer ik in de keuken mijn Franstalige huisgenoot A. tegenkom, loopt de communicatie altijd heel vlot. Wanneer mijn Franstalige huisgenoot C. in de keuken staat, kan ik me na een mini-gesprek over het weekend of de plannen van de week soms voor de kop slaan. “Sofie, ge kunt 20 keer beter Frans spreken dan ge net hebt gedaan…”

A. en ik hebben een goede band: hij heeft geduld en toont interesse in mijn leven. C. en ik hebben geen band: we leven ook samen in de co-housing, maar er is niet echt een klik. Dit zorgt er voor mij voor dat mijn taalstressniveau omhoog gaat.

Ik werk hieraan. Door te proberen meer bij mezelf te blijven en niet in te vullen wat de ander zou kunnen denken.

Maar waarom deel ik dit mee? Want als taaltrainer is het niet erg slim om je eigen taalonzekerheden op het internet te gooien...

Om je te laten inzien dat je niet alleen bent. Dat taalstress bij lage en hoge taalniveaus voorkomt. Het vermindert wel aanzienlijk. Niet enkel door meer taalkennis te krijgen, maar ook door te beseffen dat fouten maken niet het einde van de wereld is. 

Een taal bestaat om te communiceren, niet om elkaar op af te rekenen.

Heb je als taaltrainer Frans soms nog stress om Frans te spreken?

Ben je ook bang om incapabel over te komen?

Als het over je vakgebied gaat, ben jij natuurlijk de expert. In het Nederlands staat je mond niet stil en kan je in geuren en kleuren vertellen over de services die jullie aanbieden. In een andere taal is dit moeilijker.

1 augustus 2023

Lees meer

“Waarom ben je zo gepassioneerd door talen?”

Als taalcoach ben je natuurlijk altijd ‘gepassioneerd’ door talen, anders zou je er niet full time mee willen bezig zijn. Maar wat is het dat mij elke dag (zelfs in mijn vrije tijd) zo blijft prikkelen? Lees hier 5 motivatiepunten!

3 juli 2023

Lees meer

Onzekerheid en taalvertrouwen in Berlijn

Deze zomer heb ik twee weken lang een taaltraining Duits gevolgd in Berlijn. Ik vertel jullie graag in alle eerlijkheid over mijn taalervaring. De onzekerheid en het taalvertrouwen dat nadien kwam.

10 oktober 2022

Lees meer

Heb jij ook soms een minder goede taaldag?

Er zijn zoveel factoren die je taalniveau beïnvloeden. Net zoals er zoveel redenen bestaan waarom je je een dag goed of minder goed voelt.

19 juli 2022

Lees meer

Muziek luisteren om taal te leren?

Hoe kan muziek je ondersteunen in je taalleerproces?

7 april 2022

Lees meer

Waarom heb ik nu tijdens de taaltraining het gevoel minder goed te spreken, dan voordat ik aan de taaltraining begon?

Een taal leren kan soms zo ongelofelijk frustrerend zijn. Je competentie en het beeld dat je hebt over je taalniveau gaan niet altjid gelijk. Lees hier waarom deze informatie heel nuttig is voor je zelfvertrouwen en je leerproces!

7 maart 2022

Lees meer

Is naar het buitenland trekken voor een bepaalde periode een vereiste om taal te leren?

Wanneer leer je het snelst een taal? MOET je hiervoor naar het buitenland trekken? Wat als je deze kans niet hebt?

7 februari 2022

Lees meer

Wat is taalstress en taalvertrouwen?

Iedereen ervaart het, maar wat is het nu precies? Hoe kan je leren rustig blijven wanneer je taalstress voelt opkomen?

7 december 2021

Lees meer

Maak jij ook telkens opnieuw dezelfde taalfouten?

Je weet dat je iets op een bepaalde manier moet zeggen, maar toch maak je in een gesprek telkens opnieuw dezelfde fout. Maakt het je boos? Gefrustreerd? Moedeloos? Of sta je er eerder onverschillig tegenover? In deze blogpost vind je 2 tips die je kan toepassen om die hardnekkige taalfoutjes eens en voor altijd uit je leven te bannen.

16 november 2021

Lees meer

Hoe vind je meer motivatie om een andere taal te leren?

Hoe beter je je 'waarom' kent, hoe meer energie je voor iets kan opbrengen en hoe sneller je leert. WAAROM leer jij een andere taal dan je moedertaal? Waarvoor gebruik je deze taal? Wat is het effect? Vind jouw intrinsieke motivatie hier.

14 oktober 2021

Lees meer

3 MANIEREN om zelfstudie leuk te maken!

Werkwoorden vervoegen, woordjes leren... er is altijd wel een aspect aan talen leren dat je iets minder bevalt. Om een optimaal resultaat te verkrijgen is het toch belangrijk deze zelfstudie in te plannen. Ontdek hier 3 manieren hoe je het nuttige aan het aangename kan koppelen!

9 september 2021

Lees meer

5 TIPS om in je vrije tijd zo effectief mogelijk met taal bezig te zijn!

Na de werkuren energie opbrengen om geconcentreerd met taal bezig te zijn, no thanks! Ontdek hier 5 TIPS om in je vrije tijd taal zo effectief mogelijk te "absorberen", zodat talen leren leuk wordt en resultaatgerichter is.

19 augustus 2021

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x