14 oktober 2021

Hoe vind je meer motivatie om een andere taal te leren?

Velen leren een andere taal dan hun moedertaal voor hun werk. Dat is zeker een heel sterke motivatie. Vaak wordt dit echter verwacht van bovenaf. Wat is JOUW waarom die hier eventueel achter zit? 


1. MEER KENNIS

De eerste reden waarom je een taal leert, is omdat het leuk is om veel kennis te hebben over een bepaald onderwerp.

Hoe handig is het dat je linken kan leggen tussen verschillende talen? Hoe interessant is zo'n taalsysteem eigenlijk? Heb je er al eens over nagedacht hoe een taal tot stand komt? Wie die regels bedacht heeft?

Ik hoor al wat ironische opmerkingen: "Ja, hoe kom je erbij om zoveel regels en uitzonderingen te bedenken. Zo nutteloos..."

Terechte opmerking, maar probeer het langs een positievere kant te bekijken. Het is eigenlijk een geniaal systeem dat boordevol geschiedenis en cultuur zit.2. OP EEN ANDERE MANIER PRATEN MET MENSEN

Een andere taal leren laat je toe met mensen te spreken in het comfort van hun eigen moedertaal.

Korte anekdote:Toen ik 16 jaar was had ik een Waalse tandempartner. Ze kwam één weekend per jaar bij mij in Genk logeren en één weekend per jaar ging ik bij haar logeren in Huy.
Wanneer ik in Huy was spraken we Frans. Mijn tandempartner praatte veel en was best grappig.
Wanneer we in Genk waren (bij mijn ouders) spraken we Nederlands. Ik moest alle moeite van de wereld doen om haar aan het praten te krijgen. Ze sprak best goed Nederlands, maar ze voelde zich ongemakkelijk en zei weinig. Daardoor was de sfeer minder leuk dan tijdens onze weekends in Huy.


Ik prefereerde met haar Frans te spreken, ook al sprak ik toen nog niet vlot, zodat er tenminste een conversatie gevoerd kon worden en ze het gevoel had zichzelf te kunnen zijn. Ik voelde bij haar geen angst om een andere taal te spreken.Ook in professionele context komt deze situatie voor.
Je Franstalige klant is op bezoek in België en doet zijn best om wat Nederlands te spreken tijdens de meetings, maar houdt zich stil tijdens de lunchpauze.

Wat doe jij?
Spreek hem aan in zijn moedertaal voor wat small talk.
Voor jou een perfecte gelegenheid om je Frans te oefenen en de klant voelt zich zo meer op zijn gemak!
En onthoud: fouten maken in een vreemde taal is niet erg. Je leert er veel uit.

Je leert je gesprekspartner dus beter kennen als je in zijn/haar moedertaal spreekt (wanneer hij/zij de vreemde taal niet goed beheerst tenminste).


3. MINDER STRESS

Hoe meer kennis je hebt in een andere taal,

  • hoe minder stress je ervaart wanneer je een meeting op de planning ziet staan in die taal
  • hoe minder angstig je wordt als de telefoon onverwacht rinkelt
  • hoe minder lang je presentaties moet voorbereiden in een andere taal.

 Kortom, je werkleven (en privéleven) wordt heel wat aangenamer.


Bepaal jouw persoonlijke motivatie om een andere taal te leren/verbeteren, zodat je meer kan genieten van het proces en sneller resultaten behaalt!


Succes,


Sofie

Hoe vind je meer motivatie om een andere taal te leren?

Heb je als taaltrainer Frans soms nog stress om Frans te spreken?

Een klant vroeg me pas: voel je je nu altijd op je gemak als je Frans spreekt? Je geeft elke dag Franse taaltraining en je woont in Brussel, voel je nu soms nog taalstress?

26 september 2023

Lees meer

Ben je ook bang om incapabel over te komen?

Als het over je vakgebied gaat, ben jij natuurlijk de expert. In het Nederlands staat je mond niet stil en kan je in geuren en kleuren vertellen over de services die jullie aanbieden. In een andere taal is dit moeilijker.

1 augustus 2023

Lees meer

“Waarom ben je zo gepassioneerd door talen?”

Als taalcoach ben je natuurlijk altijd ‘gepassioneerd’ door talen, anders zou je er niet full time mee willen bezig zijn. Maar wat is het dat mij elke dag (zelfs in mijn vrije tijd) zo blijft prikkelen? Lees hier 5 motivatiepunten!

3 juli 2023

Lees meer

Onzekerheid en taalvertrouwen in Berlijn

Deze zomer heb ik twee weken lang een taaltraining Duits gevolgd in Berlijn. Ik vertel jullie graag in alle eerlijkheid over mijn taalervaring. De onzekerheid en het taalvertrouwen dat nadien kwam.

10 oktober 2022

Lees meer

Heb jij ook soms een minder goede taaldag?

Er zijn zoveel factoren die je taalniveau beïnvloeden. Net zoals er zoveel redenen bestaan waarom je je een dag goed of minder goed voelt.

19 juli 2022

Lees meer

Muziek luisteren om taal te leren?

Hoe kan muziek je ondersteunen in je taalleerproces?

7 april 2022

Lees meer

Waarom heb ik nu tijdens de taaltraining het gevoel minder goed te spreken, dan voordat ik aan de taaltraining begon?

Een taal leren kan soms zo ongelofelijk frustrerend zijn. Je competentie en het beeld dat je hebt over je taalniveau gaan niet altjid gelijk. Lees hier waarom deze informatie heel nuttig is voor je zelfvertrouwen en je leerproces!

7 maart 2022

Lees meer

Is naar het buitenland trekken voor een bepaalde periode een vereiste om taal te leren?

Wanneer leer je het snelst een taal? MOET je hiervoor naar het buitenland trekken? Wat als je deze kans niet hebt?

7 februari 2022

Lees meer

Wat is taalstress en taalvertrouwen?

Iedereen ervaart het, maar wat is het nu precies? Hoe kan je leren rustig blijven wanneer je taalstress voelt opkomen?

7 december 2021

Lees meer

Maak jij ook telkens opnieuw dezelfde taalfouten?

Je weet dat je iets op een bepaalde manier moet zeggen, maar toch maak je in een gesprek telkens opnieuw dezelfde fout. Maakt het je boos? Gefrustreerd? Moedeloos? Of sta je er eerder onverschillig tegenover? In deze blogpost vind je 2 tips die je kan toepassen om die hardnekkige taalfoutjes eens en voor altijd uit je leven te bannen.

16 november 2021

Lees meer

3 MANIEREN om zelfstudie leuk te maken!

Werkwoorden vervoegen, woordjes leren... er is altijd wel een aspect aan talen leren dat je iets minder bevalt. Om een optimaal resultaat te verkrijgen is het toch belangrijk deze zelfstudie in te plannen. Ontdek hier 3 manieren hoe je het nuttige aan het aangename kan koppelen!

9 september 2021

Lees meer

5 TIPS om in je vrije tijd zo effectief mogelijk met taal bezig te zijn!

Na de werkuren energie opbrengen om geconcentreerd met taal bezig te zijn, no thanks! Ontdek hier 5 TIPS om in je vrije tijd taal zo effectief mogelijk te "absorberen", zodat talen leren leuk wordt en resultaatgerichter is.

19 augustus 2021

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x