Is naar het buitenland trekken voor een bepaalde periode een vereiste om taal te leren?

7 februari 2022

Wanneer leer je het snelst een taal? MOET je hiervoor naar het buitenland trekken? Wat als je deze kans niet hebt?


Laten we eens spreken over talen leren in het buitenland. Wanneer leer je het snelst een taal? MOET je hiervoor naar het buitenland trekken? Wat als je deze kans niet hebt?


Het klopt, hoe meer je jezelf onderdompelt in een taal, hoe sneller je leert. Voor een (lange) tijd naar het buitenland gaan en daar even 'leven' is dus een hele effectieve manier om een taal te leren.

Maar... wat als je deze mogelijkheid niet hebt? Wat als je dit praktisch niet geregeld krijgt: een job, een huis, kinderen, financiën...

Is je kans dan verkeken? Zal je dan nooit heel goed een andere taal kunnen spreken en moet je je daar dan maar bij neerleggen?


Nee, gelukkig zijn er ook andere manieren!

Je hebt ongetwijfeld een reden waarom je een bepaalde taal goed onder de knie wil krijgen. Wil je dit voor je job kunnen? Wil je een andere taal leren om op vakantie meer met locals te kunnen praten? Bepaal voor jezelf jouw why.

Dompel jezelf (voor een bepaalde periode) volledig onder in die context. Of implementeer zo veel mogelijk gewoontes in een andere taal in je dagelijkse leven.

Neem bijvoorbeeld dat je de taal beter wil spreken voor professionele doeleinden.
Wat kan je dan allemaal doen?

  • Zoek een collega die deze taal als moedertaal heeft en bereid is enkel in die taal met jou te spreken en, eventueel in het begin, extra 'verstaanbaar' te spreken.
  • Laat iedereen op het werk deze taal tegen je spreken (indien mogelijk).
    In het begin is het voor jou misschien nog moeilijk alles te begrijpen en om terug te spreken. Vraag hen trager te spreken en antwoord in het begin eventueel nog in het Nederlands. Daarna kan je geleidelijk aan overschakelen.
  • Moet je vaak mailen naar collega's die deze taal als moedertaal hebben of deze taal ook vlot spreken? Doe het vanaf nu even niet meer in het Nederlands/(Engels)!
  • Luister enkel nog naar de radio/muziek/podcasts in deze taal.
  • Lees enkel nog in deze taal (kranten, tijdschriften, boeken... maakt niet uit).
  • Kijk films en series in deze taal.
  • Maak het tof: kook bijvoorbeeld eens een typisch gerecht van het land/streek waar ze deze taal spreken. Cultuur is ook belangrijk!
  • ...

Dit zijn suggesties natuurlijk. YOU DO YOU!
Je kan dit bijvoorbeeld voor een maand doen, en hierna voor jezelf nagaan wat het effect is.

Om helemaal transparant te zijn: ik doe dit ook nog elke dag!

  • Podcasts luisteren in het Frans en Duits.
  • Lezen doe ik nog zelden in het Nederlands.
  • Franse en Duitse muziek nemen de meeste plaats in mijn Spotify-lijsten in.
  • Praten met Duits- en Franstalige vrienden.
  • Audio guides in musea in het Frans of Duits vragen.
  • ...


Naar het buitenland gaan voor een bepaalde periode is zeker een hele toffe en effectieve manier om een taal te leren, maar het is geen garantie. Ook daar moet je actief de taal gaan gebruiken.
Kan of wil je niet naar het buitenland gaan voor lange tijd? Dit hoeft geen negatief effect te hebben om je taalniveau.


ABSORBEER de taal zo veel mogelijk, LEER en GENIET!

Je eigen moedertaal herontdekken

Wat gebeurt er als je je eigen taal bekijkt door de ogen van iemand die ze nog moet leren? Voor mij betekende dat een herontdekking van het Nederlands en van wat taal zo bijzonder maakt.

Lees meer

Bevorder je het taalleerproces met complimenten of kritiek?

Wil je je collega écht helpen bij het leren van een nieuwe taal? Geef dan complimenten in plaats van kritiek. Door de focus te leggen op het positieve – zelfs als er nog fouten worden gemaakt – creëer je een veilige omgeving waarin je collega durft te oefenen.

Lees meer

Verander de taal van je GSM en leer moeiteloos bij!

Je gebruikt je gsm dagelijks – waarom zou je er geen taalhulp van maken? Lees hier waarom dit interessant is voor jou als taalleerder!

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x