7 februari 2022

Is naar het buitenland trekken voor een bepaalde periode een vereiste om taal te leren?


Laten we eens spreken over talen leren in het buitenland. Wanneer leer je het snelst een taal? MOET je hiervoor naar het buitenland trekken? Wat als je deze kans niet hebt?


Het klopt, hoe meer je jezelf onderdompelt in een taal, hoe sneller je leert. Voor een (lange) tijd naar het buitenland gaan en daar even 'leven' is dus een hele effectieve manier om een taal te leren.

Maar... wat als je deze mogelijkheid niet hebt? Wat als je dit praktisch niet geregeld krijgt: een job, een huis, kinderen, financiën...

Is je kans dan verkeken? Zal je dan nooit heel goed een andere taal kunnen spreken en moet je je daar dan maar bij neerleggen?


Nee, gelukkig zijn er ook andere manieren!

Je hebt ongetwijfeld een reden waarom je een bepaalde taal goed onder de knie wil krijgen. Wil je dit voor je job kunnen? Wil je een andere taal leren om op vakantie meer met locals te kunnen praten? Bepaal voor jezelf jouw why.

Dompel jezelf (voor een bepaalde periode) volledig onder in die context. Of implementeer zo veel mogelijk gewoontes in een andere taal in je dagelijkse leven.

Neem bijvoorbeeld dat je de taal beter wil spreken voor professionele doeleinden.
Wat kan je dan allemaal doen?

 • Zoek een collega die deze taal als moedertaal heeft en bereid is enkel in die taal met jou te spreken en, eventueel in het begin, extra 'verstaanbaar' te spreken.
 • Laat iedereen op het werk deze taal tegen je spreken (indien mogelijk).
  In het begin is het voor jou misschien nog moeilijk alles te begrijpen en om terug te spreken. Vraag hen trager te spreken en antwoord in het begin eventueel nog in het Nederlands. Daarna kan je geleidelijk aan overschakelen.
 • Moet je vaak mailen naar collega's die deze taal als moedertaal hebben of deze taal ook vlot spreken? Doe het vanaf nu even niet meer in het Nederlands/(Engels)!
 • Luister enkel nog naar de radio/muziek/podcasts in deze taal.
 • Lees enkel nog in deze taal (kranten, tijdschriften, boeken... maakt niet uit).
 • Kijk films en series in deze taal.
 • Maak het tof: kook bijvoorbeeld eens een typisch gerecht van het land/streek waar ze deze taal spreken. Cultuur is ook belangrijk!
 • ...

Dit zijn suggesties natuurlijk. YOU DO YOU!
Je kan dit bijvoorbeeld voor een maand doen, en hierna voor jezelf nagaan wat het effect is.

Om helemaal transparant te zijn: ik doe dit ook nog elke dag!

 • Podcasts luisteren in het Frans en Duits.
 • Lezen doe ik nog zelden in het Nederlands.
 • Franse en Duitse muziek nemen de meeste plaats in mijn Spotify-lijsten in.
 • Praten met Duits- en Franstalige vrienden.
 • Audio guides in musea in het Frans of Duits vragen.
 • ...


Naar het buitenland gaan voor een bepaalde periode is zeker een hele toffe en effectieve manier om een taal te leren, maar het is geen garantie. Ook daar moet je actief de taal gaan gebruiken.
Kan of wil je niet naar het buitenland gaan voor lange tijd? Dit hoeft geen negatief effect te hebben om je taalniveau.


ABSORBEER de taal zo veel mogelijk, LEER en GENIET!

Is naar het buitenland trekken voor een bepaalde periode een vereiste om taal te leren?

"Wie niet blijft leren is het onwaardig les te geven."

Als taaltrainer is het interessant om zelf een nieuwe taal te leren. Sofie van Landa vertelt over haar ervaringen tijdens haar verblijf in Bologna!

1 juli 2024

Lees meer

Heb je als taaltrainer Frans soms nog stress om Frans te spreken?

Een klant vroeg me pas: voel je je nu altijd op je gemak als je Frans spreekt? Je geeft elke dag Franse taaltraining en je woont in Brussel, voel je nu soms nog taalstress?

26 september 2023

Lees meer

Ben je ook bang om incapabel over te komen?

Als het over je vakgebied gaat, ben jij natuurlijk de expert. In het Nederlands staat je mond niet stil en kan je in geuren en kleuren vertellen over de services die jullie aanbieden. In een andere taal is dit moeilijker.

1 augustus 2023

Lees meer

“Waarom ben je zo gepassioneerd door talen?”

Als taalcoach ben je natuurlijk altijd ‘gepassioneerd’ door talen, anders zou je er niet full time mee willen bezig zijn. Maar wat is het dat mij elke dag (zelfs in mijn vrije tijd) zo blijft prikkelen? Lees hier 5 motivatiepunten!

3 juli 2023

Lees meer

Onzekerheid en taalvertrouwen in Berlijn

Deze zomer heb ik twee weken lang een taaltraining Duits gevolgd in Berlijn. Ik vertel jullie graag in alle eerlijkheid over mijn taalervaring. De onzekerheid en het taalvertrouwen dat nadien kwam.

10 oktober 2022

Lees meer

Heb jij ook soms een minder goede taaldag?

Er zijn zoveel factoren die je taalniveau beïnvloeden. Net zoals er zoveel redenen bestaan waarom je je een dag goed of minder goed voelt.

19 juli 2022

Lees meer

Muziek luisteren om taal te leren?

Hoe kan muziek je ondersteunen in je taalleerproces?

7 april 2022

Lees meer

Waarom heb ik nu tijdens de taaltraining het gevoel minder goed te spreken, dan voordat ik aan de taaltraining begon?

Een taal leren kan soms zo ongelofelijk frustrerend zijn. Je competentie en het beeld dat je hebt over je taalniveau gaan niet altjid gelijk. Lees hier waarom deze informatie heel nuttig is voor je zelfvertrouwen en je leerproces!

7 maart 2022

Lees meer

Wat is taalstress en taalvertrouwen?

Iedereen ervaart het, maar wat is het nu precies? Hoe kan je leren rustig blijven wanneer je taalstress voelt opkomen?

7 december 2021

Lees meer

Maak jij ook telkens opnieuw dezelfde taalfouten?

Je weet dat je iets op een bepaalde manier moet zeggen, maar toch maak je in een gesprek telkens opnieuw dezelfde fout. Maakt het je boos? Gefrustreerd? Moedeloos? Of sta je er eerder onverschillig tegenover? In deze blogpost vind je 2 tips die je kan toepassen om die hardnekkige taalfoutjes eens en voor altijd uit je leven te bannen.

16 november 2021

Lees meer

Hoe vind je meer motivatie om een andere taal te leren?

Hoe beter je je 'waarom' kent, hoe meer energie je voor iets kan opbrengen en hoe sneller je leert. WAAROM leer jij een andere taal dan je moedertaal? Waarvoor gebruik je deze taal? Wat is het effect? Vind jouw intrinsieke motivatie hier.

14 oktober 2021

Lees meer

3 MANIEREN om zelfstudie leuk te maken!

Werkwoorden vervoegen, woordjes leren... er is altijd wel een aspect aan talen leren dat je iets minder bevalt. Om een optimaal resultaat te verkrijgen is het toch belangrijk deze zelfstudie in te plannen. Ontdek hier 3 manieren hoe je het nuttige aan het aangename kan koppelen!

9 september 2021

Lees meer

5 TIPS om in je vrije tijd zo effectief mogelijk met taal bezig te zijn!

Na de werkuren energie opbrengen om geconcentreerd met taal bezig te zijn, no thanks! Ontdek hier 5 TIPS om in je vrije tijd taal zo effectief mogelijk te "absorberen", zodat talen leren leuk wordt en resultaatgerichter is.

19 augustus 2021

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x