Wat is taalstress en taalvertrouwen?

7 december 2021

Iedereen ervaart het, maar wat is het nu precies? Hoe kan je leren rustig blijven wanneer je taalstress voelt opkomen?

Let’s have a chat over TAALVERTROUWEN en TAALSTRESS.

Iedereen ervaart het, maar wat is het nu precies?

In het kort is taalvertrouwen “het vertrouwen om een ‘vreemde’ taal te spreken” (dit is een eigen definitie). Dit is het tegenovergestelde van taalstress. Want wat doet overdreven taalstress? Het zorgt ervoor dat je twijfelt aan je competenties en brengt je taalniveau naar omlaag. 


Twee voorbeelden:


1. De meesten werken nu terug meer thuis. Tijdens de taallessen merk ik bij verschillenden op dat hun taalniveau tijdens de lessen die ze thuis volgen beter is dan tijdens de lessen op kantoor.

Na hierover te spreken met de klanten, blijkt dat de stress die ze op kantoor voelen komt uit een schrik te falen tegenover collega’s die beter Frans spreken dan hen. Thuis is er niemand die hen hoort spreken, waardoor de klant meer op zijn gemak is. Klinkt dit je bekend in de oren?


2. Bij prospectiebezoeken in Wallonië gaat het ene gesprek wel goed en het volgende gesprek mislukt volledig.

Hoe kan dit zo omslaan? Het ligt alleszins niet aan de talenkennis. Die verandert niet op een uur tijd. Het ligt ook niet aan het gespreksonderwerp, want deze is hetzelfde bij gesprek één en twee


Waaraan dan wel?

Taalstress speelt hier een belangrijke rol.
Tijdens het eerste gesprek is de potentiële klant vriendelijk en geduldig. Tijdens het tweede gesprek loopt het sales gesprek moeizamer. Doordat de potentiële klant minder open staat voor een gesprek, voelt de sales verantwoordelijke zich minder op zijn gemak. De spanning die hij dan voelt, vertaalt zich extra in de stress om Frans te spreken (in zijn geval). In plaats van rustig te blijven wanneer hij zijn woorden niet direct vindt, begint hij lichtjes te panikeren en is hij meer gefocust op ‘oei, ik vind mijn woorden niet’, dan ‘welk synoniem kan ik gebruiken?’ of ‘hoe kan ik dit met andere woorden uitleggen?’. En daar gaat het mis. 


Hoe kan je leren rustig blijven wanneer je taalstress voelt opkomen of zelfs taalstress vermijden?

Deze taalstress kan verschillende vormen hebben:

  • je begrijpt je gesprekspartner niet 100%,
  • je vindt je woorden volgens jou niet snel genoeg,
  • je Nederlandstalige collega “die echt mega goed Frans spreekt” staat langs jou en je wilt jezelf niet voor schut zetten, maar het heeft een omgekeerd effect.


Een oefening voor jou: luister naar de radio in je doeltaal en probeer de context te begrijpen zonder je op te jagen over het feit dat je niet elk woord begrijpt. Blijf rustig en focus je op wat je wel begrijpt en niet op wat je niet begrijpt.

Zorg dat je goed voorbereid bent als je een gesprek in een andere taal aangaat. Doe op voorhand wat je kan om het gesprek in goede banen te leiden (Ken je het vakjargon? Kan je je vlot voorstellen in het Frans?) . Zo heb je meer taalvertrouwen voordat je aan het gesprek begint en zoals men zegt 'goed begonnen is half gewonnen!'.

Vergeet nooit: een andere taal dan je moedertaal professioneel spreken is niet gemakkelijk. Het is super goed dat jij deze uitdaging aangaat. Doe je best en je hebt jezelf niets te verwijten!


« Aha, tout ça me donne confiance! »
 

Sofie

Je eigen moedertaal herontdekken

Wat gebeurt er als je je eigen taal bekijkt door de ogen van iemand die ze nog moet leren? Voor mij betekende dat een herontdekking van het Nederlands en van wat taal zo bijzonder maakt.

Lees meer

Bevorder je het taalleerproces met complimenten of kritiek?

Wil je je collega écht helpen bij het leren van een nieuwe taal? Geef dan complimenten in plaats van kritiek. Door de focus te leggen op het positieve – zelfs als er nog fouten worden gemaakt – creëer je een veilige omgeving waarin je collega durft te oefenen.

Lees meer

Verander de taal van je GSM en leer moeiteloos bij!

Je gebruikt je gsm dagelijks – waarom zou je er geen taalhulp van maken? Lees hier waarom dit interessant is voor jou als taalleerder!

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x